Hoe je een band begint

0
558

Het spelen van een muziekinstrument is een van de leukste hobby’s om te hebben. Het is een meditatieve hobby waar je langzaam door veel oefenen steeds beter in wordt. En hoe beter je wordt hoe meer plezier je eruit zult halen. In het begin zul je voornamelijk bezig zijn met hele simpele liedjes leren, akkoorden oefenen en de basis van muziek lezen leren. Maar voor je het weet kun je prachtige nummers spelen en misschien zelfs optreden voor vrienden en familie. De meest populaire muziekinstrumenten om te bespelen zijn over het algemeen piano, gitaar, drums en bas. En als je echt heel goed wordt met je individuele instrument kun je er zelfs over gaan nadenken om een band te beginnen en samen te spelen.

Maar misschien zul je denken het beginnen van een band is een heel nieuw niveau en klinkt erg ingewikkeld. Waar moet ik in godsnaam beginnen? In dit artikel bespreken we een aantal goede tips voor het opzetten van een muziekband.

Spelers vinden

De eerste stap voor het opzetten van je band is natuurlijk het vinden van leden. Misschien ken je via muzieklessen of andere sociale gelegenheden mensen die andere muziekinstrumenten bespelen. Vraag aan alles en iedereen of ze mensen kennen die in een band willen spelen. Er zijn ook vele online platformen waar je mensen kunt vinden. Het is natuurlijk ten eerste belangrijk dat je goed met je mede band leden overweg kan aangezien je veel tijd met ze zal doorbrengen en samen gaat repeteren. Maar daarnaast is het ook nog eens belangrijk dat je dezelfde soort muziek wilt maken. Anders zul je snel conflict hebben. Het is niet erg als er een verschil is in vaardigheid, je kunt samen beter worden. Het belangrijkste is dat iedereen inzet toont.

Je eerste optredens

Na de eerste repetities en als je als gehele band vertrouwen hebt in het foutloos spelen van een aantal nummers kun je gaan kijken of je een optreden kunt doen voor publiek. De eerste optredens zullen mogelijk gratis zijn bijvoorbeeld op een feest van vrienden of familie maar je kunt uiteindelijk misschien zelfs betaald optredens doen. Bij een optreden komt natuurlijk ook een boel kijken. Je zult de instrumenten moeten vervoeren, wat vooral met een drumset lastig kan zijn maar tegelijkertijd zul je ook bijvoorbeeld licht en geluidsinstallaties moeten huren. Als je je optreden echt bijzonder wilt maken kun je zelfs een rookmachine huren. Dit zal natuurlijk wel geld kosten en daarom is het handig om betaald te krijgen voor je optredens, als je geen winst maakt dan in ieder geval om geen verlies te draaien.