Een laptop kopen? Hier moet je op letten

0
392
laptop

Een nieuwe laptop kiezen is een stuk moeilijker dan het zou moeten zijn. Elk groot merk heeft verschillende modellen met overlappende prijzen en specificaties, en elke beschrijving is gevuld met jargon over processors, GPU en RAM. Om dan nog niet eens te beginnen over de namen. Als je er weinig verstand van hebt zeggen namen als Latitude, Pavilion en Odyssey je niets. En waarschijnlijk zeggen de specificaties je ook niet zoveel. Daarom een paar vuistregels om het moeilijker te maken een miskoop te begaan.

Geef niet teveel uit

Oké dit klinkt een beetje als een dooddoener, maar ik merk dat mensen vaak het verkeerde idee hebben over wat een laptop kost. Vrij recent nog vroeg iemand aan me of hij voor 800 euro “een beetje een redelijke laptop” kon kopen. Nu weet ik dat hij de laptop eigenlijk alleen voor browsen en tekstverwerken wil gebruiken. Zo’n laptop kan je makkelijk voor 300 euro vinden. Veel laptops die met reclames worden aangeraden zitten vaak wel in de richting van duizend euro. Misschien was dit vijftien jaar geleden een gangbare prijs, maar tegenwoordig hoeft het allemaal niet zoveel te kosten. Sure, als je een gaming-pc met extra dikke specificaties wilt dan kan het best zijn dat je 800 euro kwijt bent. Wees reëel in wat je wilt kunnen doen met je laptop.

Bedenk waar je je laptop zoal gebruikt

Ik neem mijn laptop eigenlijk overal mee naartoe, of het nou voor school of voor werk is. Met dat in gedachte heb ik dus wat meer uitgegeven om een lichter model te kopen. Het grootste voordeel van een laptop over een desktop-PC is uiteraard de mobiliteit. Het gaat wel vaak ten koste van koeling of batterijduur, want zowel de batterij als de ventilatoren nemen veel ruimte in. Test een laptop als het kan even in de winkel uit zodat je er een gevoel voor krijgt.

Vergelijk, vergelijk vergelijk

Tegenwoordig kun je alles met elkaar vergelijken via het internet. Het is vrij makkelijk om prijzen te vergelijken, maar wanneer er ook nog verschil in kwaliteit zit wordt het al wat lastiger. Gelukkig kun je ook die zaken vergelijken op het web. Zoek op google naar een benchmark van één laptop, bijvoorbeeld een Dell laptop, tegen een andere laptop, bijvoorbeeld een Lenovo. Er wordt dan weergegeven waar de een beter in presteert dan de ander. Zo kun je laptops vergelijken op de voor jou relevante onderdelen. Neem vooral je tijd om tot een keuze te komen want je moet er waarschijnlijk nog een paar jaar mee doen.