Pak die dubieuze debiteuren aan!

0
274
dubieuze debiteuren

Het kan een flinke streep door de rekening heen. Heb je net een schitterende mooie en grote klant binnengehaald blijkt ineens dat ze moeilijk in staat zijn de factuur tijdig te betalen. Zeker als je voor deze klant de nodige investeringen hebt moeten doen kan dat de nodige problemen opleveren. In het ergste geval lukt het je zelf niet meer om tijdig aan je verplichtingen te voldoen. Dus het is verstandig een goed strijdplan te hebben hoe je met deze dubieuze debiteuren moet omgaan. Dit zijn factoren die je moet regelen maar ook die je moet organiseren binnen je bedrijf. In dit blog vertellen we je uitgebreid hoe je dit kunt doen.

Het strak organiseren van je debiteuren beheer

Het kort op de bal zitten is de beste remedie tegen dubieuze debiteuren. En als je dat wil doen dan betekent dat je het strak moet organiseren binnen je organisatie. Dit doe je door er allereerst iemand verantwoordelijk voor te maken binnen je bedrijf. Die moet je daarbij voorzien van goede software. Hiermee kan diegene factureren, maar kan diegene ook mee monitoren of de betreffende factuur betaald is of niet. Vaak kan dat door de software te koppelen aan het internetbankieren. Daarmee creër je een realtime inzicht en heb je dus de instrumenten om kort op de bal te zitten. Als er een betalingstermijn wordt overschreden dan is het gebruikelijk om binnen vijf dagen een eerste herinnering te versturen. Door op deze manier er kort op te zitten gaat de debiteur vaak al automatisch je factuur wat meer prioriteit geven. Een gebruikelijke betalingstermijn bij de eerste herinnering is zeven dagen. Daarna volgt vaak een tweede herinnering of neem je telefonisch contact op met de klant. Na die twee acties volgt vaak de laatste aanmaning en bij het overschrijden van die betalingstermijn volgt een overdracht naar het incassobureau waarmee je samenwerkt.

Het voorkomen van dubieuze debiteuren

Er is een manier waarmee je de kans op dubieuze debiteuren aanzienlijk verkleint. Dit kun je doen door een kredietwaardigheidscheck te doen op een prospect voor het moment dat deze klant wordt. Deze kredietwaardigheidscheck geeft een beeld of de betreffende partij straks in staat is tijdig de facturen te betalen financieel gezien. Je kunt deze kredietwaardigheidscheck laten doen door een professionele partij. Als je een kredietverzekering hebt dan zit deze dienst erin. Je kunt het ook zelf doen door gegevens op te vragen bij de kamer van koophandel. Met een klein beetje boekhoudkundige kennis ben je al in staat om een goede conclusie te kunnen trekken.