Een 3D printer als veelzijdig instrument

0
960
3d printer

Een 3D printer is steeds meer in opkomst. Je kunt er veel verschillende projecten mee maken, waaronder bouwtekeningen en driedimensionale objecten, doordat je alles laag voor laag opbouwt. Met behulp van deze printer zou je er als het ware jouw nieuwe auto mee kunnen maken.

Je zou een auto kunnen maken met een 3D printer

Doordat een 3D printer met zowel plastic, metaal of keramiek kan werken, kun je er vaak leuke projecten mee bouwen. Denk hierbij aan schaalmodellen van gebouwen, maar ook grotere voorwerpen zoals auto’s. Vooral laatstgenoemde gaat erg veel tijd kosten, doordat een printer geen hele grote oppervlakten in een keer kan maken. Daarnaast kunnen er met deze printer nog geen motorische objecten worden ontworpen. Het is daarom nog maar de vraag of men uiteindelijk echt met de auto zou kunnen rijden.
3d printer

Maak schaalmodellen die meer zeggen dan een tekening

Echter is de 3D printer wel interessant voor bijvoorbeeld architecten. In plaats van bouwtekeningen te maken aan de hand van schetsen, kunnen de bouwtekeningen tot leven komen met een schaalmodel. Door de juiste tekening op te stellen, kan de printer jouw gehele gebouw uitwerken in de gewenste schaal. Je hoeft hiervoor dus niet meer met hout of papier aan de slag, maar bespaart jezelf tijd door een printer het werk te laten doen. Hierdoor kan er aan meerdere projecten tegelijk gewerkt worden, waarbij je aan de hand van jouw schaalmodel kunt laten zien wat jouw uiteindelijke ontwerp gaat zijn. Dit geeft ook direct een helder beeld bij de klant en zegt meer dan een aantal bouwtekeningen.

Jouw eigen cadeautjes ontwerpen met behulp van de printer

Uiteraard hoef je een 3D printer niet alleen te gebruiken in een professionele branche. Je zou er ook een voor thuis aan kunnen schaffen en leuke beeldjes kunnen maken. Hiervoor moet je wel weten hoe je bepaalde bouwtekeningen moet maken. Gebruik bijvoorbeeld de Ultimaker S5. Op het internet zijn hier veel verschillende tutorials over te vinden, waardoor je binnen no time de leukste beeldjes creëert met jouw aangeschafte printer. Leuk als cadeautje, maar ook leuk om zelf te bewaren. Je hebt immers hard gewerkt aan jouw creatie en wilt dit ook kunnen laten zien aan jouw omgeving.