Zorg jij goed voor je lijf met deze wisselende weerberichten?

0
351
pantoffels dames

Wisselvallig

De zomer is, zover ik me herinner, nog niet eerder zo wisselvallig geweest als dit jaar. Warme en koude dagen volgen elkaar op, en waar we de ene dag nog in de tuin zitten met een glas ijswater in de hand, vallen een dag later hagelstenen ten grootte van een golfbal uit de lucht. Het is nog niet helemaal duidelijk waar al deze wisselingen vandaan komen, maar wat wel duidelijk is, is dat al dat wisselvallige weer niet zo goed is voor je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Hoewel we onderhand een flink stuk ge-evolutioneerd zijn en daarnaast tegenwoordig van te voren kunnen opzoeken wat voor weer het morgen gaat worden, blijft het voor de meeste mensen lastig om hiertussen te schakelen. De plotse wisselingen hebben namelijk hun invloed op zowel je humeur als je fysieke gesteldheid. Veel mensen geven aan laag in hun energie te zitten en worden er letterlijk ziek van. Het is dus van belang je lichamelijke gezondheid zo stabiel mogelijk te houden door te zorgen dat je lichaam zo min mogelijk van de wisselingen merkt. Dat kan je op een aantal simpele manieren doen.

Huis

Probeer op de warmere dagen je huis zo koel mogelijk te houden. Als je huis normaal rond de 20 graden is en je dus in slaapkamers van deze temperatuur slaapt, is het voor je lichaam best een grote shock om opeens naar 30 graden te gaan. Ook andersom: zorg dat je huis niet teveel afkoelt. Probeer met behulp van (slimme) thermostaten te zorgen dat je huis een stabiele omgeving is. Je kan hier ook simpel je kleding op aanpassen: op warmere dagen geen sokken aan (blote voeten koelen sneller af), op koude dagen juist sokken of pantoffels aan als je binnen bent (bijvoorbeeld deze schattige pantoffels dames!). Je voeten zijn namelijk de thermostaat van je lichaam. Pas ook je leefgewoontes aan aan het weer. Als het heel warm is, is het echt geen gek idee je werkzaamheden of klusjes op een lager pitje te zetten. In warme landen hebben ze niet voor niets siësta’s!

Douche

Wat veel mensen daarnaast doen op (plotselinge) hete dagen, is koud douchen. Ook dit is niet goed voor stabiliteit in je fysieke toestand. Door plots onder een koude douche te gaan staan reageert je lichaam juist met een tegenovergestelde reactie: het gaat extra warmte aanmaken. Resultaat: je krijgt het nog warmer. Niet doen dus! Gewoon douchen met (lauw)warm water, zoals je op andere dagen ook zou doen. Zo is de kans het kleinst dat je lichaam teveel gaat schommelen en je hier ziek van wordt. Succes deze zomer!