Technici van de toekomst

0
985

Technische vakmensen zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. Veel technici van dit moment zijn tussen de 40 en 65 jaar. Het is dus belangrijk dat er geen gat ontstaat wanneer deze vakmensen stoppen met hun werkzaamheden. Daarbij is de concurrentiepositie van Nederland deels afhankelijk van de kwaliteit van de technici.

Ook in 2020 is er daarom weer veel vraag naar technisch opgeleide werknemers. En dat is ook niet zo gek, tal van bedrijven kunnen soms prima met wat minder leidinggevenden draaien, maar technici zijn onmisbaar. Maar waarom worden technische vacatures dan nog niet voldoende gevuld?

Een tekort aan technische vakmensen

Wanneer je antwoord zoekt op deze vraag komen er voornamelijk eigenlijk twee redenen naar voren; imago en aanzien. 

Allereerst is het imago van de technische beroepen niet al te best. Zo zou er al snel gedacht worden dat je als technici alleen maar het harde en smerige werk moet doen, of de hele dag achter een computer zit. Niets is minder waar. Binnen de techniek kun je ontzettend veel kanten op en de kern van de techniek is dat je continue bezig bent met het oplossen van puzzels en het zoeken naar verbeteringen binnen een technisch proces of product.

Daarbij blijft er in onze maatschappij een beetje het idee bestaan dat technisch werk iets is voor ‘laagopgeleiden’. De klassieke beroepen zoals arts of advocaat blijven nog altijd hoog scoren in aanzien. Toch zijn het de technici die voor belangrijke uitdagingen van de toekomst staan, zoals bijvoorbeeld de energietransitie.

Door deze twee kenmerken van technisch vakmanschap te benadrukken, worden jongeren gestimuleerd om deze arbeidstak verder te verkennen. Wanneer zij meer geïnformeerd zijn over de mogelijkheden en de boeiende uitdagingen die technici kunnen aangrijpen, dan zal dit ook positief effect hebben op het aantal nieuwe technici.

Aansluiting op de arbeidsmarkt

Tenslotte zou uit onderzoek gebleken zijn dat voor veel jongeren de aansluiting op de arbeidsmarkt na een technische opleiding lastig is. Een passende langdurende positie is in de beginfase wat minder makkelijk te vinden. Een uitkomst hiervoor is dat er steeds meer mogelijkheden zijn om flexibel werk te verrichten. Zo kan het voor technici die net klaar zijn met hun opleiding interessant zijn om als zelfstandige aan de slag te gaan en aparte klussen te verrichten.

Er zijn ook technische vacatures voor technische kortere werkzaamheden of parttime functies, waardoor je dus niet direct fulltime binnen een bedrijf aan de slag hoeft te gaan. Zo kan er ervaring opgedaan worden en kan er doorgegroeid worden passend bij de interesses en kwaliteiten van een net afgestudeerde technicus.