Meer weten over blockchain Ethereum en NFT’s?

0
846

We hebben allemaal wel eens gehoord van de Bitcoin, maar ken jij ook Ethereum? Ethereum is de nummer twee cryptocurrency achter Bitcoin. Bitcoin is ontworpen als digitaal betaalmiddel waarmee je zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een banktransacties naar elkaar kan versturen. De transacties worden uitgevoerd door een netwerk van computers dat bestaat uit miners en nodes. Bitcoin is een hele specifieke toepassing van blockchaintechnologie. Een blockchain bestaat uit een netwerk van computers, een database waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dit kunnen allerlei transacties zijn, betalingen met een digitale munt of het uitwisselen van belangrijke gegevens van 2 partijen, zoals contracten, diploma’s en eigendommen. Ethereum is een gebruiksvriendelijke versie van een blockchain, ontwikkelaars kunnen namelijk zelf toepassingen bouwen. Bitcoin wordt daarom ook wel gezien als het doel van de bitcoinblockchain. Terwijl Ether een middel is om de Ethereum te laten functioneren. 

Ethereum 

Ethereum is opgericht door Vitalik Buterin als computerplatform, waar een computerprogramma in plaats van op één computer draait, Ethereum op duizend apparaten tegelijkertijd draait. Ontwikkelaars en gebruikers kunnen zo hun code uitvoeren via een gedecentraliseerd netwerk, beter bekend als smart contracts. Ethereum maakt het zo mogelijk om code te laten uitvoeren als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Om het systeem en netwerk te laten draaien, wordt de coin genaamd Ether gebruikt. Alleen de Ethereum verwachting voor 2022 ziet er niet goed uit. Zoals eerder werd gezegd worden er Ethers ‘verbrand’ om het systeem draaiende te houden. Op dit moment worden er meer Ethers vernietigd dan er gecreëerd worden. Dit geeft alleen maar aan hoe populair en overbelast het Ethereum netwerk is. Het smart contracts netwerk van Ethereum heeft de basis gelegd waarop veel populaire dApps, gedecentraliseerde applicaties, zijn gebouwd, zols: ERC-20 tokes, DeFi exchanges, Blockchain gebaseerde spelletjes en NFT’s.

NFT

Om verder te gaan op het laatstgenoemde, de NFT crypto. Een redelijk nieuw concept onder de crypto’s. Een NFT is een afkortin van een non-fungible token, dit betekent dat elke NFT uniek is en niet vervangen kan worden. Het creëren van een NFT gaat op dezelfde manier als die van een normale cryptomut. Wanneer je een cryptomunt creëert, maar je deze op een blockchain als Ethereum of Cardano en bepaal je hoeveel valuta, tokens beschikbaar komen. Dit doe je voordat je de NFT gaat ‘minten’. Minten houdt in dat je data schrijft op de blockchain, waardoor de NFT gemaakt wordt. Een NFT kan een afbeelding, domeinnaam, muziekbestand, video of zelfs een stukje land in een virtuele wereld zijn. Minten kan niet zomaar, er wordt namelijk energie verbruikt tijdens het minten. Deze energie, ook wel bekend als gas fees zijn nodig om de transactie te voltooien. De gas fee kosten zijn afhankelijk van de blockchain die je wilt gebruiken. Ethereum is bijvoorbeeld een stuk duurder dan Solana. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer er veel vraag is naar transacties, stijgen de transactiekosten, omdat miners een beperkt aantal blokken kunnen minen. Iedere NFT is een smart contract, dit kan je vergelijken met een mondeling of papieren contract. Wanneer beide partijen het smart contract hebben ondertekent, wordt dit automatisch op de blockchain doorgevoerd. Op deze manier wordt de NFT automatisch verzonden naar de kopen en de tokens komen zo naar de verkoper.