Je inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering combineren?

0
1491

Het zal je maar gebeuren: je komt thuis van een welverdiende vakantie en je hele huis is gestript. Geen fotolijstje staat meer op z'n plek en zelfs je beddengoed is gestolen. Je hebt inbrekers over de vloer gehad en die hebben zich van al jouw eigendommen voorzien. Je denkt misschien dat dit een verzinsel is, maar in de zomer en vlak daarna komt dat vaker voor dan je zou denken. Je kunt er, natuurlijk, zelf al wel het een en ander aan doen om dit te voorkomen. Je zorgt dat je sloten goed zijn, dat je buren weten dat je op vakantie bent en dat je licht laat branden op een tijdschakelaar. Ook zet je niet vooraf op sociale media dat je huis de komende periode leeg staat. Maar dan nog.  Je hebt een goede inboedelverzekering nodig. Maar wat is een inboedelverzekering?

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is de verzekering die je afsluit voor alle spullen die niet vast zitten aan je huis. Denk dan aan de bank, de televisie, je laptop en je mobiel. Maar ook je stofzuiger, die oude vaas en je sieraden. Mensen combineren vaak een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Dat is niet voor niets. Een combinatie van inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering is voordeliger wanneer je deze bij dezelfde verzekeringsmaatschappij afsluit.

Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering?

Het verschil tussen een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering? Een inboedelverzekering is voor je eigen spullen in of om je eigen huis. Maar deze keert niet uit als jij bij iemand anders in huis, buiten of aan de auto schade toebrengt. Daarvoor heb je een aansprakelijkheidsverzekering. Deze zorgt ervoor dat je niet in de financiële problemen komt als je, per ongeluk, een glas rode wijn over de nieuwe witte bank van je buren kiepert of je hond de hond van je ouders bijt en de laatste geopereerd moet worden.

Zijn deze verzekeringen verplicht?

Een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering zijn allebei niet verplicht in Nederland. Maar het afsluiten van deze verzekeringen is wel heel verstandig. Bedenk maar eens wat jouw inboedel je gekost heeft en bedenk dan dat een brand de boel ernstig kan beschadigen. Heb je dan voldoende geld om alle items weer te vervangen? En wat als je met je fiets een chirurg aanrijdt die daardoor niet meer aan het werk kan. Heb jij dan het geld om alle schadevergoedingen te betalen? Maar ook voor kleinere ongelukjes zijn deze verzekeringen wel zo verstandig. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje!