Menu Sluiten

Truckers op termijn overbodig

12 mei 2017 | door Ted Sluymer

Er is een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, meldt de radio. Transport en Logistiek en UWV vertellen dat natuurlijk ook. En nee, de problemen worden niet opgelost met chauffeurs uit Oost-Europa. De problemen worden op termijn opgelost door zelfrijdende auto's en robots. Tot deze laatste voltijds op het toneel verschijnen, is er nog een bescheiden rol weggelegd voor de aloude trucker, want The King of the Road is een uitstervend ras. Premature gedachte?

De overheden overal ter wereld hebben de zelfrijdende auto én vrachtwagen geadopteerd en het nieuwe fenomeen wordt afgeschilderd als de ultieme oplossing. Links en rechts verschijnen er futuristische filmpjes op YouTube die laten zien hoe (vracht)auto's autonoom over de wegen rijden, automatisch worden gelost. Er wordt ons een wereld (of worst...) voorgehouden die logisch en superslim in elkaar steekt, maar je kunt op je klompen natellen dat de werkgelegenheid er niet door wordt bevorderd.

Of het dus veel zin heeft om je vrachtwagenrijbewijs te gaan halen en te dromen van een carriere als trucker is de vraag. Over minder dan tien jaar is er al heel veel veranderd en je pensioen halen als trucker is vrijwel zeker een utopische droom. Wie tot zijn pensioen wil (móet) werken, zal tot dat moment cursussen moeten doen en veel bijleren. Je leven lang hetzelfde vak op dezelfde wijze uitoefenen, is niet langer mogelijk. Wat niet wegneemt dat je nog wel een tijdje op een truck kunt zitten met garantie tot de hoek, want de plannen van de overheid en werkgevers houden meer rekening met efficiëntie en kostenbesparing dan met werknemers.

Artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *