de overtuigde ZOE-rijder

12 juni 2017 | door Ted Sluymer

Locatie Fastned Schiphol, mijn LEAF aan laadpaal 1. Paal 2 staat eenzaam en alleen te zijn tot de eigenaar van een Renault ZOE op de rem trapt. Even later zuigt de Renault de eerste kW's naar binnen. In een tijd dat laden het ondergeschikte kindje is van tanken, ook al is er een analogie, schept stroom kopen een band. Samen aan de laadpaal, de groene verbroedering. 

De ZOE-man is IT'er, vertelt hij. Maakt de meest ingewikkelde dingen, begrijp ik in de snelheid van zijn verhaal. Druk leven, vraag ik? Ach, het leven is net zo druk als je het zelf maakt, klinkt het filosofisch. Mooi is dat, denk ik, als iemand op jongere leeftijd al beseft dat de triviale mallemolen die we hebben gecreëerd, knelt als het de strakke boordje van het via internet bestelde overhemd van een doodgraver op zijn eerste werkdag. Het geeft even rust, zegt de computerman. Kan zo zijn, antwoord ik, maar rijd je ZOE om fiscale redenen of overtuigd? Even kijkt hij mij strak aan. Om fiscale redenen? Mooi niet. Weet je, we hebben het niet voor het vertellen op deze wereld, maar alle beetjes helpen. We hebben een CO2-probleem en als iedereen denkt dat een ander dat dan maar op moet lossen, gebeurt er niets.

Hij heeft de ZOE al drie jaar. Ik kom er rond de 120 kilometer mee weg en dus moet ik best de ritten plannen. Dat gaat vrijwel altijd goed, soms kost het wat extra tijd. Als je een brandstofauto rijdt, hoef je niet na te denken, probeer ik. Ja, maar dát bedoel ik nou, overruled hij mij meteen, wat is er op tegen om een beetje na te denken? Ik probeer mijn vraag op te eten alsof hij nooit is gesteld. Hoelang blijf je in deze rijden,vervolg ik snel? Niet zo erg lang meer en wat het wordt, weet ik al: de ZOE met 40kW batterij. Er verschijnt een beeldschermbrede glimlach op het gezicht van de computerman, precies op het moment dat de ZOE een seintje geeft dat de batterij weer goed is voor een nieuwe groene rit.

Google+
http://www.nlkiosk.nl/laadpraat-de-overtuigde-zoe-rijder
RSS
Follow by Email
LinkedIn
Instagram

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "voor de beste surfervaring. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen.

Sluiten