Menu Sluiten

Fake-nieuws moet je strafbaar stellen

15 mei 2017 | door Ted Sluymer

Fakenieuws is eigenlijk al decennia lang een probleem. Neem de rodelbladen. Duimzuigerij, suggestieve koppen en op zelfbedachte geruchten zijn nog altijd goed voor verkoopcijfers die de bladen in stand houden. Veel artikelen zijn deels onbenullig fakenieuws, misschien zelfs onschuldig. Anders wordt het als fakenieuws schade aanricht. Nu weet ik ook wel dat de wet bepaalt dat als je schade aanricht dat je schadeplichtig bent, maar voor fakenieuws wil ik graag nieuwe wetgeving met een verbod voor het publiceren en/of verspreiden van fakenieuws. Het mes snijdt dan aan alle kanten.

Het internet heeft er voor gezorgd dat iedereen zo ongeveer alles publiceert wat vroeger was voorbehouden aan journalisten. Natuurlijk zijn er goede en slechte journalisten die artikelen schrijven voor goede en slechte media. Alleen is iedereen tegenwoordig verslaggever en heeft iedereen wel een mening die gedumpt wordt op het internet. Natuurlijk moet de vrijheid om te zeggen wat je wilt blijven bestaan. Als een journalist de draak steekt met de feiten noemt hij dat een column, zodat de lezer weet (of kán weten) dat er hier en daar met de feiten een loopje wordt genomen. Ik pleit voor meer duidelijkheid met het verplicht stellen van de vermelding van de categorie waartoe het artikel behoort: column, gossip, fakenieuws etc. Het niet vermelden leidt tot een boete.

Is er sprake van publicaties die gevolgen hebben voor personen, bedrijven of anderszins, dan moeten daar sancties voor komen. Er zijn talloze publicaties die niet deugen en al waardeer ik het dat iedereen zijn schriftelijke zegje op het internet kwijt kan, ik kan mij óók voorstellen dat er grenzen moeten worden gesteld. Blogs van Google, WordPress, Yahoo etc. moeten niet alleen geld gaan kosten, maar moeten alleen gestart kunnen worden na registratie en legitimatie. Zo'n drempel kan heel wat vervelende publicaties voorkomen. Overigens kan registratie met legitimatie ook helpen bij een grote schoonmaak van social media, al wordt er natuurlijk altijd wel gefraudeerd met valste identiteitspapieren. Waterdicht krijg je het nooit, maar met een strakker beleid kunnen we zieke publicaties op het internet toch beslist fors indammen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *