Menu Sluiten

Ebru Umar en de toon van de muziek

Ebru Umar en de toon van de muziek

28 juni 2017 | door Ted Sluymer

C'est le ton qui fait la musique

Er zijn mensen die gewoon boven alles staan. Ze zijn niet gevoelig voor beledigingen, aantijgingen en je kunt de ergste dingen van ze zeggen zonder dat ze een wenkbrauw optrekken. Doe dat niet bij mensen die in een andere geestelijke wereld leven, want dan komt zelfs de meest simpele opmerking verkeerd binnen. Ebru Umar ként de mensen die zij structureel schoffeert van haver tot gort, maar ze geniet van de publiciteit die het oplevert. Toch is het vooral de toon van de muziek die haar vroeg of laat of zal breken.

Citaat uit het NOS-artikel:

Tijdens de verhuizing werd ze lastiggevallen door Marokkaanse jongeren en beroofd van haar mobiele telefoon. Daarna twitterde ze onder meer "Kutmocro's (...) ik haat jullie".

Volgens het OM hadden die woorden betrekking op de jongens die haar telefoon hadden gestolen en niet op Marokkanen in het algemeen.

Verder schreef Umar "Ik haat jullie moslimbroeders en zusters ook" en "Tyfushekel aan 'moslims', vooral de 'vrome' soort". Die tweets kunnen volgens het OM als beledigend worden ervaren, maar zijn evenmin strafbaar omdat Umar een bepaalde groep aanspreekt en niet alle moslims.

Als je mobiele telefoon wordt gestolen door Marokkaanse jongeren is dat uiteraard balen. Haten gaat mij te ver, dat moet je niet twitteren. Kutmocro's ook niet. Dat Marokkaanse jongeren voor ellende zorgen, weten we. Om de feiten heendraaien hoeft echt niet, maar de toonzetting is wél belangrijk. Marokkaanse jochies die zomers op het strand elke tas leegroven van badgasten die even een been in het zeewater steken, zijn natuurlijk kansloze etters, maar dat predicaat vind ik voldoende. 

Het OM probeert Umar te redden met een listige interpretatie van haar woorden, maar het probleem gaat veel verder. Je kunt van christelijke mensen zeggen dat het van een opmerkelijke arrogantie getuigt als je denkt dat je in de enige ware god gelooft. Geen christen zal roepen dat je gestenigd moet worden (ook al staan er in het oude testament van de bijbel mirakelse sancties). Het is 2017 en je kunt schrijven wat je wilt (...). Schrijf hetzelfde over de islam en er breekt een orkaan van eeuwenoude woede uit.  Uiteenlopende culturen, niet moeilijk om dat te constateren en te begrijpen. Moeilijk kennelijk om ze te bejegenen zoals ze bejegend moeten worden. 

Theo van Gogh werd ooit doodgestoken omdat hij ook een toon aansloeg die door moslims niet werd gepruimd. Ebru Umar solliciteert met haar provocerende houding een soortgelijk lot. Moslims gaan anders met beledigingen om westerse mensen. Misschien moet je daar gewoon rekening mee houden. Vooral omdat, zeggen ze, onze westerse cultuur op termijn niet bestand zal zijn tegen de opmars van de islam.