Menu Sluiten

De optocht van Circus Hypocriet

16 maart 2017 | Ted Sluymer

Verkiezingen 2017: de parade van Circus Hypocriet

De geloofwaardigheid van politici heeft nog nooit zo op de tocht gestaan als in 2017. De prietpraat van lijsttrekkers kennen we zo langzamerhand wel, die is er altijd al geweest. Alleen nam je de ene politicus serieuzer dan de andere. Charisma is niet de sterkste kant van de actuele lichting politici. Of ze nu in de regeren zitten of in de kamer, het vertrouwen is op vakantie naar een ver oord en het lijkt een enkele reis. En wat zo raar is: ze praten nu opeens wél over Nederland, terwijl ze zich buiten verkiezingstijd o zo politiek correct opstellen en nog nauwelijks een standpunt verkondigen. En een consequent standpunt al helemaal niet.

Het gaat mijn verstand te boven dat iemand nog op de VVD stemt na alle ravage die deze partij, in nauwe samenwerking met PvdA, D66 en wat christelijke politici, heeft aangericht. Dubieuze VVD's als Opstelten, Teeven en Van der Steur stapten op nadat ze langdurig hadden voorgelezen uit het Grote VergeetBoek. Ze wisten niets meer, konden nooit iets vinden en krijgen tot in lengte van dagen maandelijks een storting uit de portemonnee van de belastingbetaler. In de zorg werden 70.000 mensen uit hun functie gedonderd. Het Oekraïne-referendum werd van tafel geveegd, met dank ook aan D66, en over de beloofde duizend euro per Nederlander werd vooral gezwegen. VVD stemmen leek niet langer een optie, maar ondanks wat minder zetels werd de VVD de grootste partij met 33 stoeltjes.

De Partij van de Arbeid werd afgerekend op beroerd beleid, maar de VVD ontsprong die dans. De coalitie richtte de nodige ravage aan, maar trok slim de eer naar zich toe van de iets aantrekkende economie. Verder bleef Nederland het gerecht dat nooit zal smaken. En dat is precies wat er weer gebeurt. Politici beloven je lekker eten, maar als het op je bord ligt, blijkt te vreten. 

Van politieke oprispingen als Artikel 1, Jezus leeft en nog wat van die overbodige ruis zijn we gelukkig af. Bedenkelijk is dat er drie schoothondjes van Erdogan op de blauwe stoeltjes worden geparkeerd. Over D66 wil ik het verder niet hebben. Ze beloven goede zorg, goed onderwijs en meer goede dingen, maar intussen is er voor Jan met de uitkering niets meer te betalen en wordt de ellende alleen maar groter. Het grootste gedeelte van Nederland heeft het dusdanig goed dat de VVD de beste optie werd. Van sociaal denken kun je de VVD niet verdenken en daardoor wordt armoedig Nederland nog armoediger. Daar kunnen zelfs de SP en GroenLinks ook niets aan doen, samen toch goed voor 28 zetels. 

Rutte zal proberen weer premier te worden. Met zijn plastic glimlach, op commando op elk moment leverbaar, heeft hij de kiezers weer voor zich gewonnen. Dat bewonder ik zonder voorbehoud. Vandaag of morgen mogen we weer geld aan het niet te redden Griekenland overboeken. Er volgen nog wel een paar andere EU-landen de komende jaren. Rutte zal ons wel weer verkopen dat we er niet onderuit kunnen. Geert Wilders zal er wel zijn gebruikelijke zegje over zeggen, maar waarom luisteren we nog naar die man? Omdat hij zegt wat wij denken? In elk geval niet omdat hij er iets aan kan doen. Twintig zetels die er niet toe doen in de Tweede Kamer.

Van Mark Rutte mag gezegd worden dat hij razend slim is. Het volgende kabinet met zijn naam zal niet lang op zich laten wachten. Er wordt wel gezegd dat een coalitie moeilijk is, maar dat zie ik niet. VVD 33 zetels, CDA 19, D66 19 is totaal 71. Voeg daarbij ChristenUnie met 5 en SGP met 3 zetels en voilá: 79 zetels. Als D66 dan even de mond houdt over hulp aan mensen die uit het leven willen stappen, komt het helemaal goed met dit rechts-midden-kabinet. Met maling aan de kiezer. De volgende parade van Circus Hypocriet is pas over vier jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *