Menu Sluiten

D66 principieel en prematuur

D66 eindelijk eens vasthoudend

Maar Pechtold spreekt voor z'n beurt

22 mei 2017

Alexander Pechtold heeft wellicht even gedroomd dat het wel ging lukken met GroenLinks, maar de lat van Jesse Klaver lag nét iets te hoog en de deal kwam er niet. Dan maar ChristenUnie? Nee, roept Pechtold eindelijk eens iets krachtiger dan we van hem gewend zijn. De CU trekt de hoogste muur uit de grond als het om vooruitgang en vrijheid gaat. Het heeft alles te maken met de religieuze inborst van de partij. Seculier denken en handelen is er niet bij voor de CU en met name voortijdig uit het leven stappen als je het op aarde gewoon beu bent, zit er bij de club van Gert-Jan Segers niet in. Wat niet wegneemt dat D66 niet zo veel kans maakt met het lonken naar SP en zelfs PvdA.

Lastig is dat SP geen trek heeft in de VVD en de PvdA heeft gekozen voor de oppositiebanken. Wat de voorman van D66 eigenlijk kraakhelder op tafel legt, is het failliet van het huidige coalitiesysteem. Het werkt simpelweg niet. Vooral niet als de ene partij de andere, al dan niet terecht, uitsluit. Emile Roemer wenst geen coalitie met de VVD, de VVD heeft geen zin in de PVV en ook Buma sluit de PVV uit.

Dat ze geen zin in de PVV hebben, snap ik wel, maar dat ze maling aan de PVV-kiezers hebben, is dan weer minder duidelijk. En als een coalitie een kwestie is van onderhandelen, haal dan de PVV maar aan de vergadertafel, zodat de partij zichzelf uitschakelt. In dat licht is het nee van Pechtold tegen de CU misschien wel principieel, maar ook ietwat prematuur. Als je weinig tot niets zegt over de onderhandelingen, dan moet je geen uitzonderingen maken door wel van de daken te schreeuwen dat je geen trek hebt in een bepaalde partij. Want één ding is zeker: ook de CU zet zichzelf tijdens onderhandelingen beslist buitenspel op basis van rigide en mensonvriendelijke standpunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *